Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ONDSKAPT (Swe) - Arisen From The Ashes (2010)

Ondskapt στην δεκαετία που έφυγε πρόλαβαν να βγάλουν 2 δισκάρες. Απλά και ξεκάθαρα. Ότι νόθο προέκυψε από αυτήν την μάζωξη, από τους Mortuus μέχρι τους πρόσφατους Valkyria, το αποτέλεσμα έβγαζε ασήμι και χρυσάφι. Ακόμα και το παραπαίδι που λέγεται Skamfer, όταν καταφέρνει να ξεφεύγει από τους ψυχολογικούς του λαβύρινθους, βγάζει όμορφους δίσκους με τους Heresi. Τώρα που, και αυτό που έχει ονομαστεί ορθόδοξο black metal, έχει αρχίσει μέσα σε λίγα χρόνια επικίνδυνα να ξεχειλώνει και να γίνεται προβλέψιμο (πριν από 1-2 χρόνια δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, τώρα το τρώμε στα μούτρα μας), πολλοί περιμένουν Μεσσίες να δώσουν πνοή. 

Οι Ondskapt με το "Arisen From The Ashes" αποτραβιούνται από αυτόν τον ρόλο συνειδητά. Ποτέ δεν υπηρέτησαν τυφλά, αλλά πιο πολύ κολύμπησαν στο ρεύμα του είδους. Βρισκόμενοι αντιμέτωποι μπροστά στον τοίχο της επανάληψης κόβουν ταχύτητες και χαλαρώνουν, όσο αυτό είναι επιτρεπτό, προσπαθώντας να μην παρασυρθούν μέσα στον βούρκο της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που μοιραία κατασκευάζουν. Χωρίς φανφάρες και κολοτούμπες συνοψίζουν το αργόσυρτο, παγιώνοντας τον χαρακτήρα τους και πλησιάζοντας δομικά πιο πολύ στο "Dödens Evangelium" παρά στο εξωπραγματικό "Draco Sit Mihi Dux". Εκεί υπήρχε Θάνατος στον αέρα. Εδώ υπάρχει Θάνατος στο χώμα. Η γήινη αυτή προσέγγιση και το εμπνευσιακό μούδιασμα δεν ακυρώνει κάποιες στιγμές μεγαλοσύνης, όπως το μαχαίρι που μπαίνει στο "Ominous Worship Of The Divine" για το πέρασμα μιας εφιαλτικής δυσαρμονίας και τον ολοκληρωτισμό του ομότιτλου με το συναισθηματικό επίλογο. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την μοναδικότητα, ένας όρος που στην περίπτωση των Ondskapt αποκτά την αληθινή του υπόσταση, της χρησιμοποίησης των leads, που όταν βγαίνουν μπροστά φτύνουν δηλητήριο και κορυφώνονται στο απόκοσμο που λέγεται "Impaled By The Fundaments Of Our Time", αποφεύγοντας έτσι το εμπόδιο της τυπικότητας. Εκεί είναι που ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κοπάδι.

Για όλα τα νοήματα που προσπαθούν να περάσουν οι Ondskapt, ο Θάνατος και η προσομοίωση του στην ανθρώπινη λογική είναι αυτός που πρωταγωνιστεί. Το φωνάζει και ο Belfagor των Ofermod όπου του βρεθεί η ευκαιρία, από τους τίτλους μέχρι την αισθητική των στίχων. Η αφελής σατανολαγνεία οπισθοχωρεί και μετατρέπεται σε εξερεύνηση του "εχθρικού" Θεού. Οι Ondskapt αν και χάνουν σε σημεία την συνθετική λάμψη του παρελθόντος κερδίζουν εκεί που, πέρα από την επιφανειακή κήρυξη ενός αντίστροφου θρησκευτικού δόγματος, ουσιαστικά σου υπενθυμίζουν με στυγνή κυνικότητα την πραγματικότητα της μίζερης ζωής σου.


Ντίνος Μπούρας

http://ondskapt.atspace.com
www.myspace.com/ondskapt

Δεν υπάρχουν σχόλια: