Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ORCIVUS (Swe) – Est Deus Ιn Nobis (2010)


Κάπου κοντά στο 1998, ένας Σουηδός αποφάσισε να σταματήσει να ληστεύει ψιλικατζίδικα και γενικά να κάνει διάφορες πράξεις απόλυτης κακίας, για να παίξει λίγη μουσική. Το αποτέλεσμα των κόπων του μικρού Michayah ήταν η δημιουργία ενός ολόκληρου μουσικού είδους που έμελε να αποτελέσει ένα από τα πιο hot trends της δεκαετίας που μόλις τελείωσε.


To "Mysterion Tes Anomias" των Ofermod (μαζί με το "Fireborn" ep των έτερων Σουηδών Malign) ήταν μόνο η αρχή για το Orthodox Black Metal, ένα ιδίωμα που όσο εύστοχο και ελπιδοφόρο φάνηκε στην αρχή, άλλο τόσο τελικά πνίγηκε στην ανεγκεφαλοσύνη του trueισμου των περισσότερων μπαντών του. Έτσι, μετά από κοπιάρισμα στο κοπιάρισμα και αντιγραφή πάνω στο προηγούμενο κοπιάρισμα, οι μπάντες που σου μένουν στο μυαλό είναι λίγες.

Ο trueισμος των επίσης Σουηδών Orcivus, για να το πάρουμε από την αρχή, δεν τους βοηθά να ξεφύγουν. Και στην τελική δεν νομίζω ότι το θέλουν κιόλας. Στον δεύτερο μόλις δίσκο τους αυτό που κάνουν είναι απλά να παίζουν λίγο πιο καλά από τον προηγούμενο. Σίγουρα πιο διαβασμένοι, σίγουρα πιο ουσιώδεις και με μερικά πραγματικά κολλητικά riffs. Μόνο που η απουσία της προσωπικότητας στο πέρασμα του δίσκου μοιάζει αυτοσκοπός. Έτσι, ο αρχικός ενθουσιασμός, μετά από μερικές ακροάσεις, σβήνει και το χέρι πάει αυθόρμητα στο "Casus Luciferi" ή στο ΘΕΙΚΟ "O Laudate Dominus", που μέσα στην σκανδαλώδη αντιγραφή του είχε να προσφέρει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδεές που παίζουν μέχρι και τώρα στον αυστηρά περιορισμένο χώρο του ορθόδοξου.

Θα έπρεπε να καώ στις χειρότερες γωνιές τις κόλασης αν τολμούσα να αρνηθώ ότι είναι καλοστημένο και καλοπαιγμένο. Προτάσσοντας την ατμόσφαιρα έναντι της ταχύτητας, το συνολικό αποτέλεσμα πετυχαίνει με άνεση να σου βγάλει την σαπίλα που απαιτείται και στην τελική να σε διασκεδάσει, αν αυτό μόνο ζητάς. Αλλά η υπερβατική τελειότητα και ευστροφία του μπαρμπαArioch (πριν αρχίσει να αναλώνεται στο δημόσιο) στο "Salvation" θα είναι πάντα εκεί για να σου λέει ότι θέλεις πολύ δουλειά και μυαλό για να σε πουν μάστορα. Οι Orcivus είναι απλοί εργάτες ακόμα. Κάνουν μια χαρά την δουλειά τους και θα σε κρατάνε σε εγρήγορση, τόσο εσένα όσο και το μισοψόφιο orthodox bm, μέχρι το επόμενο Funeral Mist ή Ondskapt. Το θέμα είναι εσύ τι ζητάς από την μουσική σου.


Ιωσήφ Χρηστίδης

www.myspace.com/orcivusofficial
www.orcivus.com
www.nexthorizon.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: