Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ÄTTESTUPA (Swe) - Begraven Mot Norr (2010)

Ο μύθος διδάσκει πως Ättestupa ονομαζόταν το βουνό από το οποίο οι γηραιοί στην μεσαιωνική Σουηδία ρίχνονταν από τις οικογένεις τους, όταν πλέον δεν μπορούσαν να προσφέρουν στο σπίτι το οποίο τους στέγαζε. Το σήμερα θέλει μία ακόμα ερμηνεία. Ättestupa, η σύμπραξη μελών των Leafes και Sewer Election που μπλέκοντας την νοσηρότητα του black metal, kraut-rock εκφράσεις, psych-folk και μία έμφαση σε ambient-noise πέπλα δημιουργούν μία μίξη που ξεπερνά τα γνωστά μονοπάτια που ακολουθούν οι 2 αρχικές μπάντες. Με τον δεύτερο δίσκο τους ήδη στο ενεργητικό τους να επικεντρώνεται σε τελετουργιές κηδειών και θανατικές ακολουθίες στην περασμένων αιώνων Σουηδία οι Ättestupa δημιουργούν με όλο τον τελετουργικό πόνο και πίκρα που περικλύει το όνομα τους. Το πέρασμα από την σοφία και τον σεβασμό, στον ανθρώπινο μηδενισμό που προκαλέι η απουσία της και στην συναισθηματική ισοπέδωση που προκαλεί η αναγκαιότητα.

Και φτάνει με το λεκτικό μεγαλόπιασμα. Η μπάντα πατάει στην εκτελεστική απλότητα και ατμοσφαιρικά οι Ättestupa είναι η μπάντα των παγανιστικών τελετουργιών και του αδυσώπητου χειμώνα. Το folk στοιχείο επικρατεί από τα τρεχούμενα νερά που ξεκινούν το δίσκο μέχρι τη συνεχή αίσθηση του ψυχρού αέρα που συχνά ακούς και (σχεδόν εσκεμμένα αναγκάζεσαι πως) νιώθεις να χτυπά το πρόσωπό σου. Τα μονότονα ντραμς, η σπαρακτική φωνητική ερμηνεία, και η μινιμαλιστική έγχορδη ανάπτυξη πραγματώνουν μουσικά μία εύστοχη αντιπαράθεση της ομορφιάς και του πόνου. Του σκοταδιού που στηρίζεται σε ένα αδύναμο και ψυχρό φως ενώ τοποθετείσαι ακριβώς ανάμεσα στην διαχωριστική γραμμή τους.

To Begraven Mot Norr με 2 κομμάτια, 35 λεπτά συνολικής διάρκειας, είναι η σημερινή εξιστόρηση για το πέρασμα από το φολκορικό επικό μεγαλείο του παγανισμού, της πανούκλας και του πόνου της μεσαιωνικής Σουηδίας, στην τελευταία τελετή που οδηγεί στην νεκρική μακαριότητα. Μαυρομέταλλο με τα όλα του.

Γιώργος Κ.

http://www.myspace.com/releasethebatsrecords

Δεν υπάρχουν σχόλια: