Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

JAPANISCHE KAMPFHORSPIELE (Ger) – Bilder Fressen Strom (2009)



Το “Bilder Fressen Strom” είναι το 4ο άλμπουμ των Japanische Kampfhorspiele(Jaka), μία απ' τις πιο καινοτομικές extreme metal μπάντες που γέννησε ποτέ η Γερμανία. Δεν χρησιμοποιώ το χαρακτηρισμό “extreme” τυχαία, το ύφος της μπάντας είναι αρκετά σύνθετο και χαοτικό και δύσκολα του κρεμάς ταμπέλα. Ναι, γράφουν μικρά κομμάτια (μπορεί να πετύχεις και κανά 5-λεπτο όμως), ναι έχουν ένα τραγουδιστή που ουρλιάζει σαν επιληπτικός και άλλον ένα που γκαρίζει σε πιο χαμηλές συχνότητες, έχουν και καυστικό στίχο. Ναι, σίγουρα μιλάμε για κάτι με hardcore ή grindcore μέσα, αλλά για τί ακριβώς; 

Η αλήθεια είναι ότι δε φαίνεται να νοιάζει ούτε τους ίδιους, γι’ αυτό το να μπούμε σε λεπτομέρειες και ξεψάχνισμα του στυλ “εδώ βρήκα ένα beatdown, εκεί ένα blast και παρακεί ένα τόστ” είναι όχι μόνο ανώφελο, αλλά και άδικο για τη μπάντα και την ό,τι να’ ναι ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Όσοι τυχαίνει να γνωρίζουν τη μπάντα από παλιότερα (τουλάχιστον από το “Rauchen und Yoga” και μετά) έχουν ήδη πιάσει το νόημα και παίζει να έχουν τσεκάρει και το δίσκο, για όσους όμως αυτό το κείμενο αποτελεί την πρώτη επαφή με τους μουρλαμένους γερμανούς, αξίζει να αναφέρουμε 4-5 πραγματάκια που κάνουν αυτή τη μπάντα αυθεντική ως το κόκκαλο.

Κατ’ αρχάς υπάρχει μια εμμονή με τη μητρική τους γλώσσα, η οποία λειτουργεί υπέρ της μπάντας σε δύο επίπεδα: αφενός όταν ακούς ουρλιαχτά και κραυγές με γερμανικές λέξεις το άκουσμα είναι εντελώς διεστραμμένο και αλλόκοτο, αφετέρου υποδηλώνει μια κριτική έως και κυνική στάση απέναντι στα τεκταινόμενα κατά κύριο λόγο της χώρας τους και κατ’ επέκταση γενικότερα (Bilder Fressen Strom = Οι εικόνες κάνουν κατάληψη εξουσίας). Όσοι κουτσο-μιλάνε γερμανικά θα πιάσουν διάφορα υπονοούμενα ή λογοπαίγνια σε τίτλους όπως “Die Kampagne”, “Supermacht”, “Milchkrieg”…όσοι πάλι δε μιλάτε, τσεκάρετε λίγο τα banners ή τα t-shirts της μπάντας και θα καταλάβετε. Επιστρέφοντας στο μουσικό κομμάτι, δε μπορεί να αγνοήσει κανείς την τάση πειραματισμού ή μάλλον αυθορμητισμού της μπάντας, αφού το “Bilder Fressen Strom” μόνο συμβατική ροή δεν έχει, τα κομμάτια είναι γεμάτα κοψίματα και ρυθμικές εναλλαγές και όπου η μπάντα το θελήσει, εμβολίζουν τη δομή διάφορα περίεργα κρουστά ή άκυροι θόρυβοι (noise). 

Παρ’ όλα τα παραπάνω, εγώ ακόμα τους έχω στο μυαλό μου για grindcore μπάντα, αλλά αυτό είπαμε δεν έχει σημασία, ο καθένας ας τους εντάξει όπου θέλει! Το θέμα είναι ότι οι Jaka έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα γνήσιο δικό τους ήχο, ο οποίος είναι εμφανές ότι οφείλεται στην ανοιχτομυαλιά των μελών και σε μια ποικιλία προσωπικών ακουσμάτων και επιρροών. Τσεκάρετε το δίσκο και παραδεχτείτε ότι αυτή η μπάντα παρέχει έναν από τους πιο φρέσκους και ποιοτικούς ήχους της extreme σκηνής σήμερα! 


Γεράσιμος Β.

www.japanischekampfhoerspiele.de 
www.myspace.com/jaka 
http://unundeux.de 

Δεν υπάρχουν σχόλια: