Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

AENAON (Grc), SATANOCHIO (Rom) – A Parallel Zoetrope (7”split) (2010)

Η αφετηρία αυτού του split είναι το black metal, και αν κάνουμε μια ελεύθερη μετάφραση στον τίτλο, περιμένουμε ν’ ακούσουμε δύο διαφορετικές εκφάνσεις του συγκεκριμένου ήχου.

Οι δικοί μας Aenaon συνεχίζουν από κει που σταμάτησαν με το "Phenomenon" ep και εξακολουθούν να έχουν νεωτεριστικές τάσεις. Το "I, Tyrant" είναι ένα ραφιναρισμένο (ηχητικά) κομμάτι, ρυθμικό, το οποίο καταφέρνει να δημιουργήσει ένα περισσότερο επικό, παρά σκοτεινό ή evil συναίσθημα. Η χρήση των πλήκτρων είναι διακριτική αλλά ουσιαστική για τον ήχο της μπάντας, και μαζί με την προσθήκη μερικών παραπάνω καθαρών φωνητικών, είναι θα μπορούσαμε να πούμε η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και ενισχύει συνθετικά το κομμάτι. Έχοντας υπόψιν το πρόσφατο παρελθόν της μπάντας, είναι προφανές πως οι Aenaon αντλούν τις επιρροές και την έμπνευσή τους από το "intelligent" κομμάτι του black metal: η κιθαριστική τεχνική παραπέμπει στους Emperor & Zyklon-B, ενώ το groove στους (όχι πολύ παλιούς) Satyricon. Ο συνδυασμός είναι ομολογουμένως ενδιαφέρων και η μπάντα δείχνει φουλ ορεξάτη για παραπάνω πράγματα.

Οι Ρουμάνοι Satanochio απ’ την άλλη, πιο σάπιοι στον ήχο και πιο κάφροι στο παίξιμο, παρουσιάζουν ένα πιο παραδοσιακό κομμάτι, χωρίς πολλούς πειραματισμούς (πέρα από μερικά δυσαρμονικά riffs) και απόλυτα βασιζόμενο στα παραδοσιακά metal όργανα, τα οποία χειρίζονται και πολύ καλά μάλιστα (ωραία η δουλειά στο μπάσο, πραγματικά). Είναι και αυτοί ρυθμικοί, αλλά με πιο thrash τρόπο, ενώ η ατμόσφαιρα που χτίζουν είναι αρκετά υποβλητική κι αυτό κυρίως επειδή έχουν έναν ωραίο τραγουδιστή που οι κραυγές του είναι δαιμονικές και βρωμάνε απόγνωση. Το "Crimson Grim" είναι ένα σωστό κομμάτι και εμένα τουλάχιστον με έκανε να θέλω να ψάξω παραπάνω τη μπάντα, η οποία αποδείχθηκε δραστήρια άνω του αναμενόμενου.

Δύο παράλληλοι δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο μαύρο προορισμό λοιπόν, άρα δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για το ποιος υπερέχει ή όχι, ο καθένας διαλέγει ανάλογα τα γούστα του. Συνολικά μιλάμε για ένα προσεγμένο και αξιόλογο 7άρι, με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Αναμένουμε περισσότερο υλικό και απ’ τις δύο μπάντες!


Γεράσιμος Β.

www.myspace.com/aenaonband
www.myspace.com/satanochio
www.flogarecords.com
www.myspace.com/orkestralpromenadeproductions

Δεν υπάρχουν σχόλια: