Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

BLACK VOMIT (UK) - Jungle Death (2009)

Αν κάναμε έναν διαγωνισμό με τις πιο χαζές μουσικές ταμπέλες το “True Sheffield Black Psychedelia” θα 'ταν φαβορί. Μιλάμε για τον ορισμό της χιπστερικής χαζοειρωνίας. Όπως και να 'χει, κρύβει από πίσω της μια από τις πιο ιντριγκαδόρικες μουσικές κλίκες που έχει πάρει το αυτί μου τα τελευταία χρόνια: Skultroll, Dukkha, Tiger Throat μαζί με 2-3 distros και 1-2 labels μοιράζουν στην Βρετανική επαρχία μουσική αρρώστια, όλα μέσα σε ένα μοτίβο μοντέρνων black aesthetics, βρετανικού προαστιακού angst και lo-fi/Pentium ΙΙΙ σκατένιων παραγωγών.

Κάπου μέσα σε όλον αυτό το μικρό χαμό από θησαυρούς, λάμπει και το "Jungle Death". Για την ακρίβεια το "Jungle Death" (με τη βοήθεια 3-4 γνωστών blogs και forum) ήταν από τους πρώτους δίσκους που έσπρωξαν τον εν λόγω ήχο λίγο πιο έξω από τα βρετανικά προάστια. Στα διαλείμματα τους από την ναρκοχρησία λοιπόν, οι Black Vomit ηχογράφησαν τελείως πρόχειρα την εξωτερίκευση όλων των μουσικών τους φιλοδοξιών και κόμπλεξ και τα ανάμιξαν εξίσου τσαπατσούλικα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ενθουσιώδες: ετερόκλητα στη βάση τους στοιχεία (ambient, noise, neoclassical/neofolk kitsch, industrial, ακόμη και idm) διαδέχονται το ένα το άλλο σχεδόν τυχαία, βρίσκουν την θέση τους στο black metal (?) χοντροκομμένο καλούπι, και τελικά συνθέτουν έναν εντελώς απρόβλεπτο και αλλοπρόσαλλο δίσκο. Είναι - αν μη τι άλλο - περιπετειώδες μέσα σε τρεις ανάσες το αυτί σου να περνάει από τους Blut Aus Nord πειραματισμούς, σε glitch πειράγματα πάνω σε ωμό blastbeat solo, μόνο και μόνο για να καταλήξει σε Nadja ονειρώξεις!

Πολλοί μπορεί να βρουν το δίσκο κουραστικό. Όσοι όμως απαιτούν καλλιτεχνικό και θαρραλέο αυνανισμό στο metal τους και δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι, οφείλουν να τον τιμήσουν με γενναίες πολύωρες ακροάσεις. Google it! (ο δίσκος κυκλοφορεί από την Rusty Axe, από τα λίγα labels που ακόμα σε ψήνουν να καταξοδέψεις στα δισκάκια της απερίσκεπτα τα λεφτά που δεν έχεις)


Δημήτριος Γ.


http://www.myspace.com/rustyaxerecords

Δεν υπάρχουν σχόλια: