Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη: SUN OF NOTHING






















Από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε τους Sun Of Nothing ξέραμε πως είχαμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή περίπτωση μπάντας. Κι αν με το ντεμπούτο τους μας εξέπληξαν και με το “...In The Weak...” μας κέρδισαν, στον νέο τους δίσκο “The Guilt Of Feeling Alive” μας επαληθεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως αποτελούν την πιο ενδιαφέρουσα, πρωτοποριακή, ενεργή, extreme ελληνική μπάντα. Ο Ηλίας και ο Γιάννης, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Sun Of Nothing αντίστοιχα, αποφάσισαν να μας πουν δυο κουβέντες για την ελληνική πραγματικότητα, το παρόν και το μέλλον της μπάντας.

E:Εκτός από το να σπάτε τα πόδια σας (ΛΟΛ), τι κάνετε στη καθημερινή ζωή σας; Δεν είναι δύσκολο στην Ελλάδα του 2011 να συνδυάζει κάποιος την καθημερινή ζωή του με την τέχνη του;
Α: Ηλίας: Υποθέτω ότι κάνουμε λίγο πολύ ό,τι μας αρέσει. Είτε να ζωγραφίζουμε, είτε να πηγαίνω εγώ για skateboard, να παίζουμε online παιχνίδια, να πηγαίνουμε σε συναυλίες και να ασχολούμαστε με τις κοπέλες μας. Πολλά ακόμα που δεν έχει νόημα να αναφερθούν εδώ. Τι εννοείς ότι είναι δυσκολο; Δύσκολη είναι η ζωή γενικά όποτε παίζουμε μουσική ή ασχολούμαστε με διάφορα πράγματα για να δίνουμε το νόημα που αρέσει να έχει η ζωή μας. Δημιουργικά και όσο μπορούμε προσπαθούμε να βρίσκουμε ένα νόημα στο χάος της εξέλιξης.

Ε:Η Ελλάδα είναι δύσκολη για μπάντες του σκληρού ήχου. Έλλειψη πόρων, στρατός, σπουδές, ελληνική νοοτροπία, όλα σε κρατάνε πίσω. Όταν ξεκινήσατε τους SoN βλέπατε μπροστά σας αυτές τις δυσκολίες και πως τις αντιμετωπίσατε όταν ήρθαν; Δέκα χρόνια μετά, κοιτώντας πίσω, ποια τα συναισθήματα για τις δυσκολίες που ξεπεράσατε;
Α: Ηλίας: Θέλοντας και μη όλα αυτά που αναφέρεις υπάρχουν και θα υπάρχουν ακομα. Όταν όμως υπάρχει θέληση και αγάπη για αυτό που θέλεις να κάνεις μπορείς να τα ξεπεράσεις όλα. Είτε αυτό λέγεται στρατός, είτε σχέσεις, είτε ελληνική νοοτροπία. Δεν είναι δυνατόν να μην τα βλέπεις. Απλώς προσπαθείς σκληρότερα και δεν ακούς τις σειρήνες. Το ότι είμαστε ζωντανοί, υπάρχουμε ακόμα και δημιουργούμε ακόμα είναι το πιο σημαντικό και θετικό συναίσθημα για όλα αυτά που περάσαμε και για όλα αυτά που θα έρθουν.

Ε:Είστε ενεργοί από το 2000 και έχετε ολοκληρώσει 3 full lengths και ένα demo - αρκετή δουλειά. Υπάρχει κάποια στιγμή μέσα σε όλη αυτήν την πορεία, κάποιο κομμάτι, ένα μέτριο support, μια κίνηση που θα θέλατε να γυρίσετε στο χρόνο και να την αλλάξετε;
Α: Ηλίας: Νομίζω πως όχι. Ό,τι έγινε-έγινε. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ωραία ερώτηση πάντως. Όταν φτιαχτεί το time machine ξαναρώτα με σε παρακαλω! Χα-χα!

Ε:Ο δεύτερος δίσκος είχε σκάσει σαν έκπληξη στους ανθρώπους που δεν είχαν ξανακούσει κάτι από σας, και δέχτηκε θερμή υποδοχή από την underground κοινότητα αλλά και τα διάφορα zines. Παρ'όλα αυτά πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσετε κάποια νέα δουλειά. Το ίδιο έγινε και με το πρώτο full length. Γράφετε με τόσο αργούς ρυθμούς από επιλογή ή υπήρξαν ουσιαστικές δυσκολίες που σας καθυστέρησαν;
Α: Ηλίας: Δεν υπήρξε καμία δυσκολία στο να γράψουμε. Απλώς πάνω-κάτω σε τόσο χρόνο μπορούμε να πούμε έως τώρα ότι έχουμε κάτι έτοιμο. Άμα δεν αισθανόμαστε καλά και οι τέσσερις για αυτό που έχουμε δημιουργήσει δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορήσει κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει 100%.

Ε:Έχετε λάβει feedback από το εξωτερικό; Έχετε κάποια σχέδια για συναυλίες έξω;
Α:Λάβαμε γενικά θετικό feedback από την αρχή της μπάντας. Γεγονός που μας εξέπληξε ευχαρίστα και έδωσε τροφή στο να συνεχίσουμε. Κανένα εγώ δεν διογκώθηκε και δεν την άκουσε κανείς. Ετοιμάζεται το πρώτο μας βαλκανικό tour τον "μόρτη" και επίσης κάποιες συναυλίες στην Ευρώπη των Ιούνιο. Θα δείξει μετά το τι θα γίνει. Ο καιρός γαρ εγγύς! Χα-χα-χα-χα-χα-χα!

Ε:Πως και επιλέξατε κάποια ελληνική εταιρεία για την κυκλοφορία του δίσκου; Είχατε προτάσεις από έξω; Υπάρχει σήμερα κάποιος ουσιαστικός λόγος που μπορεί να απωθήσει μια ελληνική μπάντα από το να εμπιστευτεί ένα εγχώριο label;
Α: Ηλίας: Επιλέξαμε πάλι ελληνική εταιρία γιατί το τρίβει πολύ το θέμα. Έχουμε καλή συνεργασία και μπορεί να κάνει πράγματα που εμείς δεν θα μπορούσαμε. Προτάσεις όχι δεν είχαμε. Δεν το κυνηγήσαμε να σου πω την αλήθεια. Δεν υπάρχει νόημα βασικά. Στο κάτω-κάτω της γραφής τα ιδία θα παίρναμε ή και πιο λίγα. Δεν θέλουμε την αίγλη κάποιου ονόματος ξένου label πάνω στο cd μας μονό και μόνο για το έτσι. Καιρός να ανακαλύψουν μερικοί ότι Ελλάδα δεν είναι μονό φέτα και ήλιος. Είναι και Sun of Nothing και CTS (σ.μ. η εταιρία που υπέργαψαν για το νέο δίσκο) ας πούμε γιατί στην τελική έτσι γουστάρουμε να είναι!

Ε:Έχετε κάνει support σε τεράστια και σεβαστά ονόματα του ακραίου/πειραματικού ήχου (Sunn O))), Electric Wizard, Burst, Buried Inside, Om κτλ κτλ). Τι προσφέρει ουσιαστικά αυτό σε μία μπάντα, ψυχολογικά αλλά και πιο πρακτικά.
Α: Ηλίας: Ουσιαστικά καλό είναι να παίξεις άμα θέλεις να σε γνωρίσει και κάποιος που δεν σε ξέρει. Αν και το θέμα για μας είναι να πιάσει και αυτό που θέλουμε να δώσουμε. Ψυχολογικά αισθάνεσαι ωραία που έχεις την τιμή να παίξεις με μπάντες που ακούς και γουστάρεις. Πρακτικά δεν θα πάρεις αμοιβή (χα-χα-χα-χα-χα)αλλά μπορεί να πάρεις ένα “Ηey man, nice!!!” από κάποιον που εκτιμάς και αυτό είναι νομίζω πιο σημαντικό και κάτι που μένει.

Ε:Το artwork του καινούριου δίσκου είναι εκπληκτικό. Βγάζει έντονα το στοιχείο του αστικού άγχους, απομόνωσης και μιζέριας, στοιχείο που βλέπουμε και στους περισσότερους στίχους σας. Δουλεύετε με ένα τέτοιο κόνσεπτ στο μυαλό όταν γράφετε τη μουσική σας;
Α: Ηλίας: Δεν δουλεύουμε με κανένα concept όταν παίζουμε μουσική. Μόνο εμπιστευόμαστε την ψυχή μας και αυτό που μας λέει. Και αυτό βγάζουμε. Ναι το artwork βγάζει όλα αυτά που παρατήρησες, αλλά ο άνθρωπος κοιτάει αλλού. Εκεί που θα μπορέσει να είναι αυτό που είναι χωρίς κανένα περιορισμό, και θα είναι ικανοποιημένος. Δυστυχώς σε αυτήν την ζωή πρέπει να φτάσεις στον πάτο για να ανεβείς μετά. Να καθαρίσεις από αυτά που σε ενοχλούνε. Οι στίχοι είναι περισσότερο σαν επισήμανση των αρνητικών γεγονότων της ζωής μας με σκοπό την παραγραφή αυτών. Τουλάχιστον από την δική μου την σκοπιά.

Ε:Πιστεύετε στην πεποίθηση πως η αρνητικότητα και η μιζέρια της καθημερινότητας μπορεί να γίνει δημιουργική δύναμη από ένα ανήσυχο μυαλό ή αυτά είναι φαντασιώσεις των ρομαντικών; Αν ναι, γιατί στους καιρούς της κρίσης συνεχίζει να κυριαρχεί η Βανδή το μπουζούκι και το σουβλάκι;
Α: Ηλίας: Νομίζω πως γίνεται. Βέβαια και εκεί υπάρχουν παγίδες. Όπως το να νομίζεις ότι είσαι ένας καλλιτέχνης που υποφέρει και να τα καταστρέψεις όλα, και τον εαυτό σου μαζί. Κάνε πράγματα. Βγες έξω. Επικοινώνα. Κανείς δεν μας χρωστά τίποτα. Εμείς χρωστάμε στους εαυτούς μας!! Η Βανδή και το μπουζούκι είναι αποτέλεσμα της μη παιδείας που ποτέ δεν είχε αυτό το κωλοκράτος. Είναι το αποτέλεσμα του βολέματος και του δυστυχώς (αγράμματου)ανθρώπου χωρίς την θέλησή του. Πραγματικά εύχομαι κάποτε να υποστούμε μια αναγέννηση σαν χωρά γατί ταλέντο υπάρχει, μυαλό υπάρχει αλλά κάπου τελειώνουν όλα άδικα.

Ε:Στο myspace σας είχατε σαν top friends μια μεγάλη λίστα από καλλιτέχνες, ενώ χαρακτηρίζετε το σχήμα σας σαν ένα "χώρο εργασίας για αφηρημένη τέχνη και ηχητική ποίηση". Έχετε επηρεαστεί συνειδητά από την δουλειά καλλιτεχνών στον ευρύτερο χώρο των τεχνών; Ονοματίστε μερικές από τις επιρροές σας.
Α: Γιάννης: James Ensor, Edvard Munch, Oscar Kokoschka, Egon Schiele, τους καλλιτέχνες του Die Brücke και Henri de Toulouse-Lautrec, Bauhaus κίνημα, Giger, Jodorowski και Pasolini, Stan Lee, Bella Lugosi, Edgar-Allan Poe, Frantz Kafka, Vincent van Gogh, Klimpt, Fyodor Dostoyevsky, Clive Barker, Neil Gaiman, Κ. Καρυωτάκης και αρκετοί άλλοι!!!

Ε:Αν οι δίσκοι σας ήταν ταινίες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ποιες θα ήταν αυτές;
Α: Γιάννης:
1ος The Hawks and The Sparrows του Pasolini,
2ος η Στέλλα με τη Μερκούρη,
3ος Μetropolis.

Ηλίας:
1ος Α Clockwork Orange
2os Session 9
3os Donnie Darko

E:Στον νέο δίσκο ηχητικά βλέπω μια στροφή από το άγριο επιθετικό ήχο των δύο πρώτων σε μια πιο συμμαζεμένη αλλά και πλούσια ηχητική παλέτα. Η μπάντα σίγουρα ζει, αναπνέει και αντιδρά μαζί σας μέσα στο περιβάλλον που ζείτε. Μέσα στα τελευταία 4 χρόνια, ποια μουσικά σοκ σας έσπρωξαν στο να παίξετε λίγο διαφορετικά την κιθάρα, να γράψετε λίγο διαφορετικά τύμπανα; (Όταν ακούω το unreached soul για παράδειγμα υποψιάζομαι μια βραδιά πώρωσης σε εκείνο το live των AmenRa).
Α: Ηλίας: Μμμμ κοίτα είναι αυτό που εξηγούσα και πιο πάνω. Είναι αυτό που είμαστε αλλά είναι και ότι μας κάτσει στο αυτί. Σίγουρα δεν ακούμε μονό ένα είδος μουσικής. Και κάνουμε blend στα αυτιά μας με πολλά διαφορετικά πράγματα. Προσωπικά θα έλεγα ότι αρκετό post-punk, black metal, και indie μουσικές παιζαν στα στερεοφωνικά μας.

Ε:Ο ήχος σας είναι πολυσυλλεκτικός. Ποια σκηνή του εξωτερικού, ή ποιες ξένες μπάντες θα αναφέρατε σαν κύριες επιρροές σας όσων αφορά τη συνθετική βάση και λογική των SoN;
Α: Σίγουρα μπάντες από τα roster εταιριών όπως Amphetamine Reptile, Noevdia, Hydrahead, Southern Lord, Factory Fiction, 4AD, Rise Above μας ώθησαν στην αρχή να παίξουμε μουσική. Αυτό βεβαία αλλάζει μέρα με την μέρα όπως αλλάζουν και οι ζωές μας.

Ε:Ποιες ενεργές Ελληνικές μπάντες ξεχωρίζετε σαν κάτι πραγματικά ιδιαίτερο και πρωτότυπο; Ποιες είναι οι πιο αδικοχαμένες μπάντες που έβγαλε η Ελλάδα;
Α: Ηλίας: Πάλι προσωπικά θα σου απαντήσω. National Pornographic, Agnes Vein, Afformance, Ruined Families, Gardenbox, Nechayevchina και είναι και άλλες που τώρα δεν μου 'ρχονται. Οι πιο αδικοχαμένες είναι σίγουρα οι Ogre και οι Into The Gore.

E:Είναι ικανή η ελληνική σκηνή να αναδείξει κάτι σημαντικό μέσω της συνεργασίας; Υπάρχει τελικά "Ελληνική Σκηνή";
Α: Ηλίας: Κοίτα υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το πράγμα, πηγαίνουν σε συναυλίες, υποστηρίζουν τις μπάντες. Υπάρχουν αυτοί που κανονίζουν συναυλίες και προσπαθούν. Το θέμα λοιπόν είναι ότι εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται υπάρχει κάποια δράση και κάποια αντίδραση. Ακόμα και έτσι όμως δεν ξέρω άμα μπορώ να το κατατάξω στην έννοια σκηνή. Γιατι όπως πολύ σωστά παρατηρεί και ένας φίλος μου “Η σκηνή προϋποθέτει ενότητα και ασφάλεια. Κάτι που δεν υπάρχει”. Βέβαια πιστεύω ότι από το 2000 κι μετά υπάρχουν περισσότερα από όσα το 1995!

Ε:Θέλω σε επανέκδοση το πρώτο full length επειδή δεν το βρίσκω! Μπορούμε να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο; Ποια τα δισκογραφικά πλάνα για το μέλλον - εκτός κι αν είναι πολύ νωρίς για να ρωτήσω κάτι τέτοιο!
Α: Ηλίας: Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τέτοια ιδέα. Βλέπουμε πάντως! Προς το παρόν θα επικεντρωθούμε στο promotion του καινούργιου μας δίσκου και μετά όλα τα αλλά έρχονται! Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και για της ωραίες ερωτήσεις!













Συνέντευξη: Δημήτριος Γ., Ιωσήφ Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: