Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ULCERATE (Nzl) – Everything Is Fire (2009)


Πρώτη επαφή με αυτή τη μπάντα από τη Νέα Ζηλανδία ήταν το 2007 με την κυκλοφορία του πρώτου τους ουσιαστικά δίσκου “Of Fracture and Failure” (αργότερα έμαθα ότι ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του “The Coming of genocide”, συλλογή από παλιότερο υλικό – demo, ep της μπάντας), ένας δίσκος που πραγματικά με εντυπωσίασε και με έκανε να τους παρακολουθώ συστηματικά από τότε.
Οι Ulcerate μπορούν να ενταχθούν στο team των “σκεπτόμενων” κάφρων και αυτό γιατί το τεχνικό brutal death metal τους το 2007 (όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται άκυρο σήμερα), έβριθε ατμόσφαιρας, δυσαρμονικού και έξυπνου παιξίματος. Για κάποιο λόγο το αποτέλεσμα ακουγόταν υπερβολικά καλό για μια άγνωστη σχετικά μπάντα που έρχεται απ' το πουθενά, όμως κανένας δεν περίμενε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν ακόμα καλύτερο έως και ισοπεδωτικό.

Οι απανωτές σουβλιές με πυρωμένο σίδερο που όλες μαζί ονομάζονται “Everything Is Fire”, εμφανίστηκαν μαζικά στον πλανήτη δυο χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη και οι πληγές που προξένησαν στο νοητικό μου σύστημα παραμένουν απελπιστικά ανοιχτές. Μακρυά από θεματικά και αισθητικά κλισέ του είδους (gore, ζόμπι, ανωμαλίες, ψυχασθένεια, σατανισμός κ.ο.κ), οι Ulcerate γίνονται εκφραστές της απογοήτευσης, του θυμού και τελικά της απόγνωσης που μπορεί να αισθάνεται ένα ανθρώπινο ον, για έναν κόσμο που βρίσκεται προ πολλού σε ελεγχόμενη παρακμή, νοσεί και καταρρέει.

Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ότι τα παραπάνω λεγόμενα αποτυπώνονται με ωραίο τρόπο στιχουργικά ή αισθητικά (που όντως ισχύει κάτι τέτοιο και με το παραπάνω), αλλά το ότι μπορείς να νιώσεις όλη αυτή την αρνητική ενέργεια, αυτή την αίσθηση παραίτησης ή οργής, χωρίς να έχεις διαβάσει ούτε μισό στίχο, ήδη απ' τα πρώτα ηχητικά κύματα που θα ξεμυτίσουν απ’ τα ηχεία. Η μουσική είναι δύσκολη, πυκνή και σε πρώτη ανάλυση χαοτική. Όταν όμως το αυτί αρχίζει και συνηθίζει τις δονήσεις, τότε ο ακροατής εγκλωβίζεται σε ένα σχεδόν υπνωτιστικό συνονθύλευμα από αβυσσαλέους βρυχηθμούς, στριφνές συγχορδίες, δυσαρμονίες, brutal κορυφώσεις και ημι-ακουστικά διαλείμματα, χαρακτηριστικά τα οποία εναλλάσσονται και επαναλαμβάνονται διαρκώς, με μόνο σκοπό την απόλυτη “βύθιση” του ακροατή στην ατμόσφαιρα και την ουσία του δίσκου – “Όλα γύρω μας καταστρέφονται, Όλα είναι Φωτιά”!

Σκληρός δίσκος, πολυδιάστατος, απαιτητικός, μα πάνω απ’ όλα άρτιος και ανανεωτικός. Εδώ και ένα χρόνο τον έχω λιώσει και ακόμα με εντυπωσιάζει! Τέτοια υποβλητική ατμόσφαιρα μόνο σε κυκλοφορίες των Portal και των Deathspell Omega έχω ξανασυναντήσει, αλλά και πάλι υπάρχει διαφορά. Ακούστε τους – η ουσιαστική νεκρανάσταση του brutal death metal έρχεται από Κάτω!



Γεράσιμος Β.


www.ulcerate-official.com
www.myspace.com/ulcerate
www.willowtip.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: