Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

PLANNING FOR BURIAL (US) - Leaving (2009)

Η σημαντικότερη ίσως παρακαταθήκη που άφησε πίσω του το ρεύμα των Suicidal BM (ή Bedroom BM για τους κακεντρεχείς) καλλιτεχνών που άνθησαν πριν κάποια χρόνια, είναι η ανάδειξη της σπιτικής ηχογράφησης και παραγωγής. Μια μέθοδο που υπηρετούσε απόλυτα τόσο την αισθητική και την θεματική τους, όσο και την ίδια την ιδιοσυγκρασία των καλλιτεχνών – ποιος μπορεί άλλωστε να φανταστεί τον "μελαγχολικό-ασυμβίβαστο-οργισμένο καλλιτέχνη" να κυκλοφορεί με corpsepaint σε κάποιο μισθωμένο στούντιο, ακολουθώντας τις οδηγίες κάποιου αργόσχολου ηχολήπτη.

Αυτή την απόλυτα κυριολεκτική έκφραση της do it yourself νοοτροπίας στην ηχογράφηση/σύνθεση, άνθρωποι σαν τα παιδιά πίσω από την enemies list την ενστερνίστηκαν, την έντυσαν με έναν οικονομικό-πολιτικό – κι ελαφρώς παιδικό εδώ που τα λέμε – χαρακτήρα και την έκαναν μανιφέστο τους, αναδεικνύοντας μέσα από το label τους μοναδικές δουλειές πραγματικά ανεξάρτητων και εσωστρεφών καλλιτεχνών.

Οι Planning For Burial είναι από τις πιο ευτυχείς στιγμές του label: πάντα μέσα στα πλαίσια του "post everything" κλίματος που το χαρακτηρίζει, καταφέρνουν να ομογενοποιήσουν την slowcore με την alt rock και τη doom, τον μινιμαλισμό του "the big ship" του Eno με την drone του Plotkin, συγκεντρώνοντας ένα σωρό αναφορές και επιρροές από το εναλλακτικό μουσικό σύμπαν των τελευταίων δεκαετιών και συνθέτοντας ένα πολυσυλλεκτικό ντεμπούτο με φρέσκο ήχο και συνθετική λογική.

Από την μελαγχολική κιθαριστική επίδειξη γούστου της εισαγωγής μέχρι τα υπόκωφα drones του φινάλε του δίσκου, καταφέρνει να είναι ένας ολόφρεσκος και καλοδουλεμένος δίσκος με έντονο χαρακτήρα που με κάθε ακρόαση αναδεικνύει νέες αρετές. Σε χαμηλές εντάσεις ως background ή σε δυνατές κυρίαρχες αντίστοιχα, το "Leaving" μπορεί να πάρει ένα διαφορετικό μουσικό ρόλο για τον καθένα μας - αυτή είναι όμως και μία από τις κύριες αρετές του. Ακούστε τον!

Δημήτρης Γ.

http://planningforburial.blogspot.com/
http://www.myspace.com/planningforburial
http://enemieslist.net/kvlt/artists/planning-for-burial/

Δεν υπάρχουν σχόλια: