Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

DOOMRIDERS/SWEET COBRA (USA) - Are We Not Men? (2012)

Δεν ήμουν ποτέ κανένας καμένος με τα splits, αλλά τούτο δω το εφτάρι γάμησε υπερβολικά πάρα πολύ για να τ' αφήσω να περάσει στο ντούκου. Εδώ οι μπάντες συνεισφέρουν από μία διασκευή σε κομμάτι των Devo. Αυτό. Οι Devo είναι ένα αρχαίο new wave/synthpop-με-λίγο-πανκ γκρουπ, που είχε κάνει μερικές επιτυχίες πριν καν γεννηθώ και που τα μέλη του φορούσαν κόκκινα τάπερ στο κεφάλι στα live τους. Δεν τα 'ξερα αυτά, τώρα τα 'μαθα. Σύμφωνοι, δεν ακούγονται πολύ υποσχόμενα όλα αυτά αλλά δείξτε πίστη ρε!

Τα τραγούδια που διασκευάζονται βρίσκονται στο album "Freedom Of Choice" του 1980, το οποίο άκουσα εκ των υστέρων και μου καλάρεσε ομολογουμένως. Το πολύ θετικό είναι ότι η μουσική των Devo μου μοιάζει ιδανική για metal διασκευές και ιδιαίτερα τα δύο κομμάτια που επιλέχθηκαν γι' αυτό το split. Για τους Doomriders δε χρειάζονται συστάσεις. Εδώ τους πετυχαίνουμε να παίρνουν το αυθεντικό "Girl U Want" και να του αλλάζουν τα φώτα, μένοντας όμως πιστοί στο ρομποτικό αυτισμό και στην eighties χαζομάρα του πρωτοτύπου. Τα new wave πληκτράκια αποδίδονται ως αρχιδάτα riffs, το μπάσο δίνει ρεσιτάλ και τα clean cut φωνητικά, τελείως ασυνήθιστα για Doomriders, φέρνουν αμήχανα χαμόγελα σε όσους "σκληρούς" παίρνουν τους εαυτούς τους υπερβολικά στα σοβαρά. 100% επιτυχημένη διασκευή με λίγα λόγια.

Οι Sweet Cobra από το Σικάγο, αν και υπάρχουν περισσότερο καιρό απ' τους Doomriders και ανήκουν στην ίδια αχταρμάς-metal συνομοταξία, είναι λιγότερο γνωστή μα το ίδιο ποιοτική μπάντα και να ψάξετε γρήγορα να ακούσετε τους δίσκους τους με έμφαση στο υπέροχο "Mercy" του 2010, που ηχογραφήθηκε μάλιστα χωρίς τον κιθαρίστα Matt Arluck, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2009. Παρά την απώλεια, το γκρουπ συνέχισε διατηρώντας τον οπτιμισμό του, συναίσθημα που βρίσκει ηχητική έκφραση στη δεύτερη πλευρά του split με τη διασκευή στο "Gates Of Steel". Ίδιο σκεπτικό και εδώ, το ηλεκτρονικό αναπαράγεται οργανικά, κερδίζει σε δύναμη και η σύνθεση απογειώνεται σε macho ουρανούς.

Ο τίτλος του split είναι παρμένος από το ντεμπούτο των Devo ("Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!") και έτσι όπως χρησιμοποιείται αποκομμένος απ' την απάντηση προκαλεί ερωτηματικά. Ίσως οι δύο μπάντες να κάνουν χρήση της λέξης "men" με την έννοια του "φύλου", σε αντίθεση με την έννοια της "φυλής" που χρησιμοποίησαν οι Devo μέσα στο εξωγήινο concept τους. Μπορεί ο σκοπός όλου αυτού να είναι να χλευάσει και να χτυπήσει (κάτω απ' τη ζώνη εννοείται) το γενικότερο αντριλίκι που φοριέται απ' όλη τη σκληρή μουσική σκηνή. Μπορεί απλά να λέω και μαλακίες. Απ' όλο αυτό εσείς κρατήστε ότι έχουμε να κάνουμε με μια τελείως κουλή ιδέα με απροσδόκητα καλό αποτέλεσμα.


Βαγγέλης Ε.

http://www.myspace.com/doomriders
http://www.myspace.com/sweetcobra

Δεν υπάρχουν σχόλια: